Grön omställning på Häfla Bruks

Vår verksamhet kräver mycket värme och elförbrukningen är hög, särskilt vid uppvärmning av varmförzinkningen som ska upp till 480 grader. Dessutom förbrukar våra lasermaskiner mycket el, eftersom de behöver kylas ner med hjälp av kylmaskiner.

För att minska vår energiförbrukning och ta ansvar för miljön har vi därför gjort en rad olika insatser. Bland annat har vi anlagt ett stort geoenergisystem som på sikt kommer hjälpa oss att kyla ner maskinerna på ett effektivt sätt. Vilket kommer resultera i att vi kan göra oss av med lasersmaskinernas egna kylmaskiner och minska elanvändningen. 

– Detta är ett stort och viktigt steg för att vi ska uppnå våra högt ställda krav på minskad miljöpåverkan och en bättre arbetsmiljö, säger platschef Ola Thorén. 

Vi har dessutom vi gått över från elpannor till bergvärme. Numera har vi 42 stycken 300 meter djupa hål som kommer att förse oss med 750 kW värme och 300 kW kyla.

Som om det inte vore nog har vi även installerat 1152 solpaneler som kan producera upp till 488,75 kWp! Det är ett stort steg mot en mer hållbar och energieffektiv produktion.

 

gron omstallning 700x700 ag00005045