Trappans dag 23 september
Den 23 september firar vi Trappans dag och uppmärksammar trappans alla hälsofördelar!
Trappan är ett fantastiskt medel för att öka vår vardagsmotion och förbättra vår kondition och balans, stärka våra muskler och öka vårt välbefinnande! Den kan förbättra vår hälsa och effektivitet, öka glädjen, bidra till lägre sjukfrånvaro och minska risken för allvarliga sjukdomar. Något som både individen, arbetsgivaren och samhället har glädje av.
För äldre människor fungerar trappan som rena gymmet. Muskler måste få arbeta för att inte förtvina. Genom att gå upp och ner i trappor med bra handledare på båda sidor kan äldre människor på ett enkelt sätt träna upp och bibehålla sin benstyrka, kondition och balans. Vilket förbättrar både den psykiska och fysiska hälsan.
Hälsosam arbetsplatstrend
Det finns många arbetsplatser som försöker få medarbetarna att röra på sig mer genom att göra trapphusen och trapporna breda och inbjudande med avsatser för möten, väggmålningar och mattbeklädda trappsteg.
Som arkitekt bör du därför tänka ett extra varv för att skapa trappmiljöer som inspirerar till att välja trappan före hissen så att det uppstår hälsosamma trapptraditioner. Ta därför hänsyn till hur folk rör sig i och utanför byggnaden och placera trappan på ett inbjudande sätt. Hissen kan du ofta gömma bakom hörnet istället.
100 trappsteg varje dag
Bakom initiativet Trappans dag står organisationen 100 trappsteg, grundat av friidrottaren Mattias Sunneborn och författaren Jenny Åkervall. De vill uppmana alla som kan att gå minst 100 trappsteg – varje dag, resten av livet. Detta för att förbättra folkhälsan och minska hälsoklyftorna i Sverige, genom något så enkelt som att gå i trappor!